niedziela, 19 czerwca 2016

Pudding warzywny [lowcarb, paleo, keto, redukcja, masa, healthyfood]

Pudding warzywny [lowcarb, paleo, keto, redukcja, masa, healthyfood]

Wielu z nas nie lubi warzyw.

To nie jest dobry nawyk dietetyczny. Znalazłem sposób, jak umilić czas spędzony z posiłkiem warzywnym :). O korzyściach jakie płyna z spozywania surowych warzyw chyba nie musze nikomu mówić.

Składniki:

30g siemię lniane (zmielone!)
100g jabłko
150g brokuły
150g kalafior
100g truskawki
10g cynamon
100g kefir/maślanka DOBREJ firmy np. Robico.

Dużo filozofii z tym nie ma, wszystko wrzucamy do rozdrabniacza i mieszamy.
Jeśli mamy mały objętościowo rozdrabniacz, to wrzucamy produkty od najbardziej mokrych
(maślanka->truskawki->jabłko->brokuł,kalafior-> siemię->cynamon)

Wtedy nasz blender będzie działał duzo żwawiej.

Całośc przelewamy do pojemniczka i wrzucamy do lodówki. Ja zawsze robie tak, że 24h mi to stoi w lodówce ;).


Cynamon wiąże wodę, a siemię robi z tego lekką galaretowatą papkę. Gdyby pokombinować z kolorami, to pewnie wyszło by również coś fajnego, wiec czekam aż maliny i jezyny pojawią się w moim warzywniaku pod domem :).