czwartek, 28 kwietnia 2016

Anaboliczny smak dzieciństwa [Lowcarb, keto] Chleb bez mąki część:2

Anaboliczny smak dzieciństwa [Lowcarb, keto] Chleb bez mąki część:2

Jakoś ostatnio tosty z chleba z jajkiem za mną chodziły ostatnio, wymysliłem ciekawą alternatywę. Bez mąki, otrębów, pełnobiałkowe.

Składniki:

30 g słonecznika łuskanego
30 g pestek dyni
30 g migdały
30 g orzechy włoskie
30 g siemię lniane
2 jajka
40 g odżywki białkowej 80% - u mnie dalej odziwo... tiramisu.
1 łyżeczka sody oczysczonej.

Opcjonalnie:
2 jajka do obtoczenia chleba.
Olej kokosowy do smażenia tostów.

Siemię lniane jako pierwsze mielimy na drobny mak, później wszystkie nasiona również mielimy na mąkę.

Mieszamy mikserem wszystkie suche składniki (w tym sodę, bez tego chlebek nie wyrośnie.

Wsadzamy wszystko do silikonowej foremki i pieczemy 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180'C.

Chleb jest kruchy, delikatny, ma chrupiącą skórę. A co najważniejsze - jest lekko słodki i nie ma w sobie węglowodanów :) czyli idealny dla ketozy i dla diety lowcarb <3

Makro:

A kto by się przejmował, skoro chodzi o pierwszy fastfood dzieciństwa ;-)