piątek, 15 kwietnia 2016

Kartofelki 'ala Rafaello z kaszy jaglanej [hicarb, ladowanie]

Zajebista alternatywa dla kartofelków z piekarni, lub w mniejszej formie 'ala rafalello.

Składniki:

200g kasza jaglana
400ml wody z dodatkiem łyżki ksylitolu (możesz zamienić na mleko kokosowe jeśli lubisz takie smaki)
30g wiórki kokosowe
40g odżywki białkowej (u mnie tiramisu średnio podchodzi, ale wanilia była by idealna)

Opcjonalnie:

Po jednym migdale blanszowanym do środka.

Kaszę gotujemy na sypko, do jeszcze gorącej dodajemy rozrobionąw 100ml odżywkę białkową. Wszystko mieszamy i jeszcze ciepłe odstawiamy na 15 minut, aż się zacznie sklejać.

Nabieramy masę łyżką i formujemy z nich kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Do środka możemy dodać migdał, jesli lubimy takie smaki, ja nie dodawałem bo się makro nie chce zgadzac w moim przypadku :D.

Są wykurwiste.

Makro (wyszło mi ok. 15 dużych kulek)

B: 55
W: 141
T: 28
KCAL: 1035