poniedziałek, 16 maja 2016

Pasztet z piekarnika [Lowcarb, keto, paleo]

Pasztet [Lowcarb, keto, paleo]

Idealny pasztet zapiekany domowym sposobem.

Wzór na niego jest prosty:

1xWątróbka + 1xMięso(udko z kurczaka, karczek) - kroimy i delikatnie podsmażamy na patelni. Całość wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy z ulubionymi przyprawami (u mnie czosnek, chilli, peperoni i przyprawa meksykańska). Uzyskaną 'ciapę' wrzucamy do silikonowej foremki (może być taka jak do ciasta) i zapiekamy 20-40 minut w 180'C (zależne o tego ile mamy tej 'ciapy'. Ja dawałem 700g watróbki + 700 g karczku i piekłem 45 minut).

Na górę dajemy ziarna dyni bądz słonecznika, do smaku.

Najlepiej jak przez noc go przestudzimy, a rano damy go do lodówki na 24h. Po tym czasem można smiało go pałaszować :D.