poniedziałek, 16 maja 2016

Pizza z patelni [lowcarb, keto, paleo]

Pizza z patelni [lowcarb, keto, paleo]

Ciekawa alternatywa dla festiwalu pszenicy, który jest serwowany z każdej strony :).

Składniki:
Ciasto:

3 jajka
20 g zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka przyprawy do pizzy
pół łyżeczki sody oczyszonej
100g startej na dużych oczkach cukini
łyżeczka oleju kokosowego do smażenia.

na górę:

sos pomidorowy
125g mozzareli
50g boczku wędzonego.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w garnku, na patelni topimy olej kokosowy. Czekamy aż się rozgrzeje i *bach* wylewamy ciasto. Chwilkę przykrywamy, aby góra się ścieła. Dodajemy reszte składników na farsz i zapiekamy 10 minut, aż przestanie się trząść i będzie sztywne (jak omlet)

Makro ciasta:

KCAL: 319
B: 24
W: 3
T: 24