środa, 8 lutego 2017

Jak gotować jajka, żeby nie pękały [ARTYKUŁ] (bez glutenu, bez mąki, jajka, żeby, nie pękały)

Jak gotować jajka, żeby nie pękały [ARTYKUŁ] (bez glutenu, bez mąki, jajka, żeby, nie pękały)

Pewnie wielokrotnie ktoś z Was gotując jajka na twardo, czy na miękko darł się w niebogłosy. Jajka lubią pękać, całość wylewa się od razu do wody, i tworzy coś na wzór wosku z znanych nam andrzejkowych wróżb. Znalazłem sposbób dzięki któremu będzie można cieszyć się jajkiem (w całości).

Po pierwsze jajko pęka poprzez różnicę temperatur, w lodówce osiąga ono temperaturę 2-3'C a woda gotuje się w jednak 50x większej temperaturze.

Pierwsze co robimy – to wyciągamy jajka tak, żeby osiągneły temperaturę pokojową. Następnie trzeba je nakłuć. Można to zrobić takim wynalazkiem które widać na zdjęciu, jednak Aliexpress przychodzi nam z pomocą (można też biegać po sklepach 'wszystko za 3 zł', ale chyba wolę czekać miesiąc na przesyłkę https://pl.aliexpress.com/item/New-Brand-Egg-Piercer-Pricker-With-Lock-Kitchen-Craft-Essential-Gadget-K177/32433306231.html?spm=2114.13010608.0.0.06bqAa)

LISTA PRODUKTÓW:

-Jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej)
-Sól
-20ml octu jabłkowego

Dlaczego ocet jabłkowy? Idealnie ścina nam pęknięte jajka- dzięki czemu nie wypływają.


Dodajemy sól i ocet do wody, doprowadzamy wodę do wrzenia, i wsadzamy na łyżce jajka. 10 minut od zagotowania i mamy jajko na twardo, 3-5 minut mamy jajko na miękko.