czwartek, 9 marca 2017

Turbo kanapka bez węglowodanów i mąki [lowcarb, keto, optymalna, LCHL, bez mąki, bez glutenu]

Turbo kanapka bez węglowodanów i mąki [lowcarb, keto, optymalna, LCHL, bez mąki, bez glutenu]

Wiadomo, nie zawsze mamy czas żeby usiąść z pojemnikiem i w spokoju go zjeśc. Jednak najlepszym rozwiązaniem w tym momecie jest użycie kanapki, dzięki której nie dostarczymy do naszego organizmu zbytniej ilości węglowodanów :-).

Przygotowanie jest bardzo podobne jak z chlebem który opisywałem tutaj: http://fitkarnik.blogspot.com/2016/03/amatorzy-biaego-chlebka-lowcarb.html ,jednak jest on troszkę zmodyfikowany.

Składniki:

2 jaja
pół łyżeczki sody oczyszczonej
30g mąki kokosowej
50 gram ziaren słonecznika (łuskanych)
50 gram pestek z dyni
20 g masła, smalcu czy tego co tam chcemy
szczypta soli

do środka dałem:

100 g wędzonego łososia
1 jajo sadzone

Przygotowanie:

Tłuszcz rozpuszczamy w mikrofalówce a reszte składników mieszamy, i dajemy do formy (ważne aby bułka niezbyt nam wyrosła – łatwo ją wtedy przekroić).

Pieczemy w temperaturze 180'C 30-40 minut, zależy od piekarnika.

Gdy pieczywo już wystygnie, przekrajamy na pół, dajemy ulubione dodatki i.. smacznego :-).